Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ BOΪΟΥ


ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΩΣ (ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ) 4
Σε απόσταση τριών χλιομέτρων από το γραφικό Δρυόβουνο,και σε μια μοναδική δασώδη τοποθεσία αρκετά μεγαλύτερου υψομέτρου, βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Μια παλιά παράδοση που κρύβεται στα θεμέλια του θέλειτην πρώτη κτίση του στα χρόνια του βυζαντίου.
Η ίδρυση της μονής ανάγεται στο έτος 1592, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εντός του ναού, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1652. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες από παλαιότερους, υπήρχε επιγραφή που καταστράφηκε στην οποία ήταν χαραγμένο το 1101 ως έτος ανέγερσης του ναού. 
Ως γνωστό το μοναστήρι επισκέφτηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος αφού κήρυξε το θείο λόγο, επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, ετέλεσε αγιασμό, έδωσε στους μοναχούς να πιούν και εκείνοι θεραπευτήκαν. Έκτοτε το νερό αυτό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και το σημείο από όπου αυτό αναβλύζει έχει διαμορφωθεί ως παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν το καθαγιασμένο νερό για ευλογία. 
Κατά τις εμπόλεμες περιόδους που διένυσε το Ελληνικό Έθνος, το μοναστήρι ήταν κρησφύγετο των καταδιοκώμενων και γενικά όσων είχαν ανάγκη βοήθειας. Προσέφερε διάφορα αγαθά στον άμαχο ή μάχιμο πληθυσμό, ενώ επιπλέον αποτέλεσε αποθήκη πολεμοφοδίων και ορμητήριο διαφόρων οπλαρχηγών. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στη Μονή κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν, ο αδελφός του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς. 
Το 1943 το μοναστήρι κάηκε από τους Ιταλούς εισβολείς, μαζί και τα πολύτιμα ιστορικής σημασίας αρχεία του. Η ανακαίνιση της μονής άρχισε το έτος 1996 με την συμπαράσταση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, κ. Αντωνίου και με πρωτεργάτη τον πνευματικό πατέρα και ηγούμενο της μονής, Αρχιμανδρίτη πατέρα Στέφανο. 

Το μοναστήρι του Δρυοβούνου είναι το παλαιότερο 
μοναστήρι στο νομό. 

 Γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Όλο το χρόνο στο μοναστήρι γίνονται λειτουργίες στις οποίες παρευρίσκονται πιστοί από διάφορες περιοχές. Ειδικότερα, στις 6 Αυγούστου η μονή δέχεται πλήθος πιστών, κυρίως κατοίκων του Νομού Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών, Ημαθίας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αφού εκκλησιαστούν και χαρούν την όμορφη θέα από το προαύλιο του μοναστηριού, επισκέπτονται το δροσερό Δρυόβουνο για να απολαύσουν τον πρωινό τους καφέ. Το μοναστήρι και το χωριό επισκέπτονται εκείνη την ημέρα και εξέχουσες προσωπικότητες του τόπου μας. 
ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΔΡΥΟΒΟΥΝΟ)
Τηλέφωνο: 24680 23086 , 24680 23087


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ